5 tips voor het onderhouden van je epoxyvloer

Heb je epoxy vloercoatings in je huis of kantoor? Je moet dan dagelijks enkele routinematige onderhouds- en verzorgingsprocessen voor het vloersysteem volgen. Je wilt immers niet een wekkerradio kopen om dit vervolgens te laten vallen waardoor je vloer direct kapot gaat. Het is van cruciaal belang om het goed te doen, vooral als het gaat om het onderhoud van epoxyvloeren. Gebruik hiervoor de volgende tips zodat je jarenlang plezier kunt beleven van je aankoop!

Houd scherpe voorwerpen weg

Hoewel sommige hoogwaardige epoxyvloeren beter bestand zijn tegen krassen en doorboren, moet je toch de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er geen krassen op komen. Sleep niets over dat de vloercoating zou kunnen doorboren, pas hier bijvoorbeeld goed op als je je mobiele airco 12000 BTU met slang verplaatst naar een andere ruimte. Vloeistoffen kunnen in krassen op de vloer komen en verdere schade veroorzaken. Houd het daarom oppervlak zoveel mogelijk vrij van vuil en gruis. Dit is vooral belangrijk bij het verplaatsen van apparatuur of voertuigen op en van de vloer. Als vuil en gruis op je epoxyvloer mogen achterblijven, zullen ze zich in de kras vastzetten.

Epoxyvloeren zijn gelukkig over het algemeen bestand tegen veel krassen voordat ze tekenen van slijtage vertonen. Experts raden je echter aan om regelmatig zand of vuil te verwijderen. Het gebruik van een stofzuiger met een zachte opzetborstel is de meest effectieve manier om dit te doen. De hoeveelheid vuil en gruis die op je epoxyvloer terechtkomt, bepaalt hoe vaak je moet stofzuigen. Wanneer je zware apparatuur of voorwerpen over je garagevloer of in je huis verplaatst, neem dan extra voorzorgsmaatregelen om beschadiging van het vloeroppervlak te voorkomen en zorg ervoor dat deze stof- en gruisvrij is.

Veeg de vloer dagelijks

Om de ruimte schoon te maken en tegelijkertijd gevaren te vermijden, moet je een mechanische veegmachine of een bezem met zachte haren gebruiken. Vegen zorgt ook voor duurzaamheid, waardoor het een handige manier is om epoxyvloeren in goede staat te houden.

Was de vloer wekelijks

Naast het dagelijks vegen, moet je je epoxyvloeren een keer per week dweilen, afhankelijk van het loopverkeer. Als er elke dag veel mensen op lopen, kun je hem op zijn minst om de dag dweilen. Dweil alle ruimtes grondig, met speciale aandacht voor ruimtes met veel voetverkeer. Om ervoor te zorgen dat de vloer grondig schoon is, gebruik je een mechanische schrobber met zachte haren.

Behandel vlekken goed

Het is niet erg waarschijnlijk dat je vlekken krijgt in vergelijking met andere vloerbedekkingen als je epoxy van goede kwaliteit gebruikt. Onderneem desondanks direct actie zodra je een vlek op je vloer opmerkt en behandel deze totdat deze is opgelost of zoek professioneel advies. Wanneer er vloeistof wordt gemorst, zijn epoxyvloeren zeer waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Eventueel gemorste vloeistof moet desondanks zo snel mogelijk worden gereinigd om verdere problemen te voorkomen. Het is het beste om reinigingsmiddelen op zeepbasis voor vuile gebieden te vermijden. Op zeep gebaseerde vloerreinigers laten namelijk een waas achter op de epoxyvloer die zich uiteindelijk zal ophopen.

Ook interessant: